MG42 er det maskingevær der har den højeste skudkadence blandt et løbet maskingeværer, og det giver en meget distinkt lyd ved affyringen.
MG42 er kendt som et pålideligt, holdbart og simpelt maskingevær, og designet bruges da også stadig i dag i efterfølgeren MG3,
der også bruges af det danske forsvar under betegnelsen LMG M/62

MG 42 blev udviklet af Metall und Lackierwarenfabrik Johannes Grossfuss AG som et resultat af forsøg på forbedringer af MG 34 maskingeværet.
Produktionen begyndte i 1942 hos Grossfuss, Mauser, Gustloff.
Der blev produceret over 400.000 eksemplarer under krigen

En af våbnets mest bemærkelsesværdige egenskaber var dets høje skudkadence på omkring 1.200 skud i minuttet, mens nogle versioner kunne skyde op til 1.800 skud i minuttet.
Til sammenligning var kadencen på det britiske Vickers maskingevær 600 skud/min.
Ved en så høj skudkadence kan det menneskelige øre dårligt opfange lyden af hvert enkelt skud, og lyden beskrives som lyden af stof der rives i stykker.

Maskingeværet fik mange øgenavne, de tyske soldater kaldte det "Hitlersäge" (Hitlers Sav), de britiske tropper kaldte det "Spandau" efter producentens indgraveringer der fortalte hvilket distrikt i Berlin den var bygget i.
Grunden til den store skudkadence var eksperimenter der havde vist at soldater kun havde kort tid til at skyde på fjenden i kamp, så det blev bedømt som vigtigt at kunne affyre så mange skud som muligt på denne tid for at forøge chancen for at ramme.
Problemet med dette princip er at våbnet brugte massive mængder ammunition og hurtigt overophedede løbet, hvilket gjorde kontinuerlig ildafgivelse besværlig.
For at overkomme dette problem, blev MG42 udleveret med et ekstra løb, som kunne skiftes på få sekunder.Specifikationer LMG M/62 - MG3
Våbentype
Bæltefødet let maskingevær
Kaliber
7.62 mm
Løbslængde
 
Ammunition
7.62 x 51 mm NATO
Patroner pr. bånd
50 stk
Længde
1225 mm
Vægt
10,5 kg
Skudkadence
1150 skud i minuttet (+/- 150)
Mundingshastighed
820 m/s
Effektiv rækkevidde
800 m (støtteben) 1500 m (Afutage)
Indfaset år
 
Udfaset år
i brug
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com