Bjærgningsvogn Centurion Mk. II er populært sagt en pansret kranvogn, der bruges til at bjærge havarede kampvogne på kamppladsen.

Teknisk er bjærgningsvognen bygget på samme undervogn som Centurion kampvognen, dvs. den nederste del af skroget, vejhjul og drivhjul m.v. er magen til de tilsvarende komponenter på kampvognen. Det samme gælder for motoren.

Rent logistisk er det selvsagt en stor fordel, at så mange komponenter som muligt, er magen til hinanden, og kan udskiftes på tværs af de forskellige typer køretøjer. Derudover er der opbygget en pansret kasseformet overbygning på skroget, hvor den 4-mands besætning opholder sig. Bjærgningsvognen er udrustet med et kraftigt spil og en ”spade”, der kan bruges til at bjærge en havareret kampvogn, der efterfølgende kan bugseres til et værksted. Centurion bjærgningsvogn kan også monteres med en kran, der giver mulighed for fx at løfte en motor eller lignende op af en kampvogn under feltforhold.

Før Centurion bjærgningsvognen gik i tjeneste i 1957 anvendtes M32 bjærgningsvogn, der var bygget på samme platform som M4 Sherman.
Imidlertid havde M32 ikke evnen til at bjærge Centurion kampvognen under alle forhold, da Centurion kampvognen var ca. 20 tons tungere end M32.

M32 er et af de få pansrede køretøjer, der ikke er udstillet på Pansermuseet.

Museet har dog en M32, den er desværre ikke i en stand, som gør det muligt at udstille den.

Centurion bjærgningsvognen blev taget ud at tjeneste i midten af halvfemserne, hvor den blev afløst af en bjærgningsvogn på basis af kampvogn Leopard 1.
Data

 
   

Oprindelsesland

GB

Type

Bjærgningsvogn tung

Hastighed

-

Rækkevidde

180 km

Vægt

48 T

Bredde

3.39m

Højde

3.12m

Længde

9.11m

Frihøjde

-

Besætning

4

Bevæbning

1 stk. 7,62mm LMG

Motor

12-cylinder Rolls-Royce Meteor Mk IVB, 650 hp

Transmission

5-speed, Merritt-Brown type Z51R

Elektrisk system

24v negativ

Batterier

-

Indførelses år

1957

Udfaset år

-

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com